The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 31/08/2012

Hatchet (2006)

Hatchet (2006)

Adam Green
Joel David Moore, Tamara Feldman, Deon Richmond, Kane Hodder, Mercedes McNab, Parry Shen, Joel Murray, Joleigh Fioravanti, Richard Riehle, Patrika Darbo, Robert Englund,...
Zie meer details
Hatchet was het tweede project van regisseur Adam Green na zijn komedie Coffee & Donuts.
Zijn bedoeling was om zichzelf, maar vooral ook zijn fans te verwennen met een goede ouderwetse slasher aangezien hij als jonge kerel was opgegroeid met mannen - euh the real killers - zoals Freddy, Jason, Michael,… Stuk voor stuk films / franchises waar hij een onvoorwaardelijke fan van is. Op 27 april 2006 kende Hatchet zijn première in de Amerikaanse zalen. Gevolg: A star was born.

In de film maak je kennis met een groep jonge kerels die feestend door de straten van New Orleans lopen. Bij één van hen is het plezier echter niet zo groot. Ben, gespeeld door Joel David Moore, heeft niet de minste interesse in de schaars geklede vrouwen en liters alcohol want hij heeft het nogal moeilijk met zijn net afgesprongen relatie. Hij ontvlucht dan ook al snel het feestgedruis en besluit mee te gaan op een boottocht met gids door de moerassen van New Orleans. Een van zijn vrienden gaat Ben achterna om hem te overtuigen toch bij hen te blijven en zo zijn gedachten te verzetten. Die poging kent echter geen succes en, omdat hij zijn maat niet in de steek wil laten, besluit hij dan maar met hem mee te gaan.

Op het moment dat de moerassen in beeld komen, slaat de sfeer om. Wanneer de mist langzaam verdwijnt, voel je de spanning stijgen. Tijdens de tour verneemt iedereen van de gids de legende van ene Victor Crowley. Die zou ’s nachts in de moerassen rond dwalen en allen op zijn weg een kopje kleiner maken. Lees: in stukjes hakken. Het verhaal mist zijn effect niet, het gezelschap heeft plots collectief slechts een klein hartje meer en wanneer de boot dan nog eens onverwachts pech krijgt en vast loopt in de oevers van het moeras, breekt de hel voor iedereen los!

Green weet hier de oude garde te chanteren een creëert de sfeer van weleer zoals we die kennen uit de horrorfilms van de jaren ‘70 en ‘80. Ook de clichés strooit hij vrolijk in het rond, beginnende met de diverse personages. Wat domme blondjes die hun borsten met plezier ontbloten, enkele schuine grappen over blanken en zwarten, een oud koppeltje dat al snel aan hun einde komt,… Kortom: niets nieuws onder de zon. Green komt hier echter goed mee weg door op voortreffelijke wijze zijn kills te selecteren en vooral de kill-shots in beeld te brengen. Moordenaar van dienst, Kane Hodder die we het best kennen als Jason uit de Friday the 13th sequels 7 tot en met 10, zet zijn rol als Victor Crowley op bijzonder overtuigende manier neer.

Dit gezegd zijnde is het wel zo dat de echte doorwinterde horrorfans misschien ietwat op hun honger zullen blijven zitten, maar oordeel daar vooral zelf (en vanaf de eerste kill) over. Mij kon hij alvast wel bekoren door het vakmanschap dat Green toch weet uit te stralen. Hou er trouwens rekening mee dat deze Hatchet eigenlijk het horror-debuut van Adam was! Als je aandachtig kijkt zie je, buiten Kane Hodder, nog een veteraan het scherm even sieren. Niemand minder dan Robert Englund (Freddy Krueger) wist de man ook te strikken voor een kleine rol.

En ik ben trouwens niet de enige die Hatchet wist te pruimen. Zes awards later besloot Green in 2010 een sequel te realiseren. Benieuwd of hij ook met die zijn publiek wild wist te maken? Hou dan onze site in de gaten want volgende week verschijnt de review van Hatchet 2!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...