The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 01/10/2013

Child's Play (1988)

Child's Play (1988)

Tom Holland
Charles Lee Ray is een seriemoordenaar die door de politie in het nauw wordt gedreven.
Terwijl zijn partner Eddie Caputo weet te ontkomen, ziet het er voor Charles niet goed uit. Hij probeert zich te verschuilen in een speelgoedwinkel, maar enkele agenten weten hem te vinden en tijdens de daaropvolgende schietpartij raakt hij dodelijk gewond. De pyschopaat is echter niet klaar om het aardse leven te verlaten en probeert via een voodoo-spreuk zijn ziel over te zetten naar een Good Guy speelgoedpop. Gebruik makend van zijn laatste adem spreekt hij klaar en duidelijk zijn finale wens uit. Donkere, onheilspellende wolken pakken zich samen boven de winkel. Een bliksemschicht slaat in op het gebouw. Een vlammenzee ontstaat en het pand gaat op in de vuurzee.

Na de beelden van deze tragische gebeurtenis maken we kennis met het tweede hoofdpersonage in Child’s Play: Andy. Hij is een enthousiast jongetje dat net zes geworden is en door het dolle heen, benieuwd naar het cadeautje dat zijn moeder voor hem gekocht zou kunnen hebben. Hij rent haar kamer in met een zelfgemaakt ontbijt en hoopt stiekem dat ze hem een Good Guy pop gekocht heeft. Andy beschouwt zichzelf namelijk als de allergrootste fan van nagenoeg alles wat met het Good Guy merk te maken heeft. Zijn moeder Karen heeft het echter niet breed en kan zich dergelijk duur geschenk niet veroorloven. Andy is er het hart van in en dit maakt Karen op haar beurt uitermate verdrietig. Op het werk deelt ze haar verhaal met collega Maggie die met een idee op de proppen komt: ze heeft zo'n pop namelijk al gezien bij een man die ronddwaalt in een steeg niet ver van hun werk. Hij vertelt hen de pop te hebben gevonden nabij een afgebrande winkel. Mits enige twijfel besluit Karen de Good Guy aan te schaffen waarna Andy diezelfde avond nog zijn droomcadeau krijgt. Maar of hij er echt veel plezier mee zal beleven, is nog maar net de vraag.

Child’s Play viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Om dat te vieren komt er dit najaar een reboot uit van het originele verhaal, ondertussen al het zesde deel in de reeks. Don Mancini was, en is nog steeds de man die de verhalen omtrent het horrorpoppetje Chucky neerpent. Tijd dus om alle delen nog eens back to back te bekijken. Een deftige trip down memory lane!

Het eerste wat me opviel is dat er, betreffende deze eerste film, niet zo veel scènes me zijn bijgebleven. De ‘geboorte’ van Chucky uiteraard wel. De angst die iedereen heeft voor dit personage komt voornamelijk voort uit het verhaal, zijn oorsprong, die aan het poppetje vast hangt. Een seriemoordenaar die ongestoord verder kan gaan met moorden, maar dan in de gedaante van een knuffel. Don Mancini heeft met dit verhaal het warm water niet uitgevonden, maar is er wel in geslaagd, met dank aan regisseur Tom Holland, om het concept te vertalen naar het grote publiek. Het bleek een schot in de roos te zijn.

Zoals reeds aangehaald bevat de film niet zo veel memorabele scènes. En als je na het bekijken van de film nog steeds heel wat stukken voor de geest kan halen, dan is dat waarschijnlijk te wijten aan de fouten die massaal aanwezig waren in het script. Desondanks is de ondertoon van de film er gelukkig niet luchtig en humoristisch door geworden. Dankzij goed camerawerk, montage en een goeie opbouw van het verhaal is Child’s Play een sfeervolle en meeslepende film geworden. Natuurlijk moet je hier en daar wel eens lachten met de vele one-liners die Chucky uit zijn plastic mond spuwt, maar het zal je niet tot langdurige lachsalto’s beroeren.

Een pluim bovendien voor de makers van de poppetjes! Door het gebruik van ingenieuze animatronics zijn zij namelijk verantwoordelijk voor Chucky’s bijzonder geloofwaardige manier van spelen en bewegen. Nog maar eens een voorbeeld dat men een mooi resultaat kan behalen door middel van ‘simpele’ en old-school technieken. Van GCI was toen nog geen sprake. In de reboot zal dit natuurlijk anders zijn.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik aangenaam verrast was bij het bekijken van dit deel. Je kan niet ontkennen dat er fouten in de film geslopen zijn en het acteerwerk roept een zeker ‘corny’ gevoel bij je op, maar toch zijn de acteerprestaties goed te noemen. Child’s Play is voor zowel de jeugdige, als de volwassenen onder ons, nog steeds een leuk kijkstuk. Het is voor mij niet de beste in de reeks, maar het is een film die niet mag ontbreken in de collectie van een echte filmfanaat.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...