The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 31/12/2013

Friday the 13th (1980)

Friday the 13th (1980)

Sean S. Cunningham
Betsy Palmer, Kevin Bacon, Adrienne King, Jeannine Taylor,...
Zie meer details
Het is een vreemde, maar alom bekende folklore dat al het onheil in de wereld op één dag kan gebeuren. Die dag staat beter bekend als vrijdag de dertiende.
Voor de filmkenners onder ons doemt de naam Jason Voorhees steevast op wanneer we denken aan deze datum, want dan haalt de massamoordenaar met het hockeymasker zijn machete boven en viert hij zijn 'verjaardag' op bloederige wijze. Vreemd genoeg zijn al de kenmerken in bovenstaande zin, die het hart en ziel vormen van deze franchise en die daardoor groot en lucratief wist te maken, totaal niet te bespeuren in de originele prent. Een film die nochtans geschiedenis schreef in het horrorgenre.

Het hele verhaal begint in de jaren ‘50 tijdens het zomerkamp van Camp Crystal Lake, wanneer twee monitoren op brutale wijze de dood vinden. Wie en waarom zijn de grootste vragen die onbeantwoord blijven, maar het kamp moet sluiten en blijft verboden terrein tot enkele adolescenten pakweg dertig jaar later het idee krijgen om het kamp te heropenen. Vanzelfsprekend ligt het gebied er wat stofferig bij en een opknapbeurt dringt zich op voor de eerste gasten kunnen toestromen. Het toeval wil dat die opruimactie plaats vindt op vrijdag 13 juni, je zal het maar meemaken! Het noodlot slaat dan ook toe wanneer de kersverse monitoren één voor één het loodje leggen door een onbekende dader die we voor het overgrote deel enkel via point of view shots kunnen volgen.

Het mysterie over de identiteit van deze slachter van dienst is een troef die niet alleen in 1980, maar ook nu nog zou kunnen werken. Veel spoilers los ik niet, maar zoals eerder vermeld is de ‘ster’ van de latere franchise hier volledig afwezig en wordt die enkel gebruikt als deel van het achtergrondverhaal. Niet getreurd, want dat speelt juist in het voordeel van de film waardoor de geheimzinnigheid en nieuwsgierigheid geprikkeld wordt.

Voor de rest zijn de clichés van het slashergenre meer dan aanwezig in deze horrorprent. De wilde adolescenten die alleen maar seks, drugs en rock-’n-roll kennen. De oude buurtbewoners die alles van het onheil kennen, maar liever de andere kant opkijken. De dorpsgek die het doemscenario van mijlenver ziet aankomen. Fans van slashers weten onmiddellijk waar ik het over heb en kunnen deze figuren moeiteloos voor zich zien. Dat klinkt misschien negatief maar hou er rekening mee dat deze Friday the 13th samen met Black Christmas (1974), Alice, Sweet Alice (1976), Halloween (1978) en Nightmare on Elm Street (1984) het slashergenre groot heeft gemaakt! Kijkend naar alle soortgelijke films vanaf midden jaren ’80 mag je zelfs gerust zeggen dat bovenstaande titels het fundament van dit specifieke subgenre hebben gelegd.

Laat ik daarom regisseur Sean S. Cunningham ook zeker even vermelden aangezien hij met een schamel budget van 550.000 dollar één van de belangrijkste horrorfilms ooit wist te maken. Eentje die maar liefst meer dan 39 miljoen dollar zou opbrengen! De special effects, in handen van wizard Tom Savini zijn bovendien indrukwekkend voor die tijd, maar de echte ster van de film is Betsy Palmer al maak ik daar verder geen woorden aan vuil! Bekijk de film gewoon, want het is een echte klassieker die het genre meer dan dertig jaar geleden in een stroomversnelling plaatste en later een van de grootste franchises uit de pop culture werd.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...