The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 13/06/2011

Los Ojos De Julia (2010)

Los Ojos De Julia (2010)

Guillem Morales
Belén Rueda, Lluís Homar, Pablo Derqui, Francesc Orella, Joan Dalmau, Boris Ruiz, Daniel Grao, Clara Segura, Andrea Hermosa, Julia Gutiérrez Caba, Mia...
Zie meer details
Sara en Julia, tweelingzussen, hebben beiden met een erfelijke oogziekte te kampen. De ziekte van Sara zit echter al in een vergevorderd stadium. Haar zichtvermogen is verminderd tot het onderscheiden van slechts wat schimmen. De ziekte weegt zwaar op de relatie van de zussen en het contact tussen hen wordt minder en minder. Na 6 maanden van stilte tussen de 2 zien we zien Sara alleen en verward in haar huis ronddwalen. Het lijkt net alsof ze opgejaagd wordt door iets of iemand. Een gevoel heeft zich van haar meester gemaakt dat haar dwingt naar de kelder af te dalen. Daar vindt ze in het midden van de kamer een touw aan het plafond met daaronder een stoel. In de trance waarin ze zich bevindt, wordt ze gedwongen om haar van kant te maken. Op datzelfde moment gaat er op een andere plaats een schok door Julia die haar tot op de knieën dwingt.
Julia voelt dat er iets mis is en gaat met haar man Isaac naar de woning van haar zus. Samen stuiten ze er op de verschrikkelijke werkelijkheid. Iedereen is er meteen van overtuigd dat dit een daad van zelfdoding is. Enkel Julia kan dit niet aanvaarden en denkt aan moord. Ze gaat op onderzoek uit, maar net nu slaat de oogziekte ongenadelijk toe. Zal ze voordat haar zicht volledig verdwijnt nog antwoorden kunnen vinden?
 

Los Ojos De Julia is een Spaanse psychologische thriller met een oerdegelijk script, voorzien van de nodige sfeer en suspens. Zo bevat de film 2 geweldige scenes, ziedaar een nagelbijtend moment in een kleedkamer met een groep blinde vrouwen en eentje met een Blackberry waarvan het licht het enige is een volledig duistere gang. Niet echt verbazingwekkend met iemand als Guillermo del Toro als chaperone. Hij was regelmatig aanwezig op de set en heeft ongetwijfeld hier en daar wat gestuurd. Het verhaal kent ook voldoende karakterontwikkeling wat dan weer een sterke connectie met de personages verzekert.  

Toch blaast de film van Guillem Morales me niet van mijn stoel. Grote schuldige is de topkwaliteit van Spaanse films de laatste tijd en het feit dat de film gevoelsmatig erg dicht bij “The Orphanage” ligt. Niet verwonderlijk met dezelfde producer(del Toro), hoofdrolspeelster en min of meer gesitueerd in hetzelfde genre. Daarbij mist de film wat verrassing en worden er te veel belangrijke details weggegeven al voor de film halfweg is. Doorwinterde filmkenners weten al snel hoe de vork in de steel zit.
In de twee films werd Belén Rueda gecast als hoofdrolspeelster en haar performance is quasi gelijklopend. Persoonlijk ben ik dan ook van mening dat Rueda haar grenzen dan dan ook van van mening dat Rueda haar grenzen eens met mag verruimen. Toch speelt Rueda het opnieuw klaar om een integere performance te geven en een ongelooflijke band met haar tegenspelers te creëren. Lluis Homar maakt hier gretig gebruik van en zet zo ook een goeie prestatie neer als haar man, Isaac.

Los Ojos De Julia: een degelijke film die gerust een plaatsje verdiend in je filmcollectie, maar niet meteen een toppertje te noemen is.

 

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...