The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 27/07/2011

Nazi Cult Collection

Nazi Cult Collection

Onlangs bracht Video/Film Express een nieuwe DVD-box op de markt getiteld: Nazi Cult Collection. Dat een box met daarin het woord 'cult' voor mij persoonlijk even hard schittert als een diamant dat kan doen staat als een paal boven water, al mijd ik dan weer liever aankopen met het woord 'collection' in hun titel. Reden hiervoor is dat het typerend element van zo'n verzameling meestal inferieure films zijn. Dat de Nazi Cult Collection onder diezelfde noemer te plaatsen valt, mag dan ook niet echt verrassend genoemd worden.
 


Een positief punt is wel dat de box maar liefst zes films bevat die elk op een afzonderlijk schijfje werden geplaatst en goed zijn voor zo'n 550 minuten aan entertainment, in de breedste zin van het woord weliswaar. Waar mijn enthousiasme al iets begon te temperen was toen ik onderaan het woord Eurociné las. Deze filmmaatschappij en -distribiteur werd opgericht in 1937 en verwierf hoofdzakelijk faam door het uitbrengen van diverse zwakke exploitationtitels in de jaren '60 tot het midden van de jaren '80. Een van hun resident-directors in die tijd was de befaamde Jesus Franco (Succubus, Women Behind Bars) die ondertussen al zo'n 190 titels op zijn palmares heeft staan. Hoewel niet voor iedereen, was het exploitationgenre en al diens sub-genres zoals sexploitaion en blaxploitation echt hot in de jaren '60 en '70, de films werden gewoonweg in de plaatselijke bioscoop geprogrammeerd en bekeken door Jan en alleman.
 
Hoewel de beste film uit het Nazisploitation sub-genre misschien wel Salon Kitty is (Tinto Brass - 1976), moet de meest gekende wel Ilsa: She Wolf of the SS uit 1975 zijn. Centrale setting in dit soort van films was vaak een concentratiekamp of bordeel waar mannen en vrouwen gemarteld en seksueel misbruikt werden. Niettegenstaande dat actrice Dyanne Thorne in haar Ilsa-outfit op de cover en alle discs prijkt, is er natuurlijk van de film zelf niets te merken. Om dat gat op te vullen krijgen we enkele zwakke rip-offs van beide hierboven vermelde films met als frequent terugkerend element een trein. Even overlopen?
  
 Elsa Fräulein SS (aka Captive Woman 4 - 1977):
 
Prostituee Elsa Ackerman wordt door de SS aan het hoofd gezet van een bordeel dat zich op een trein bevindt om zogezegd het moraal van de Duitse soldaten hoog te houden. De werkelijke bedoeling is natuurlijk om diezelfde soldaten in de gaten te houden en de eventuele verraders van het Derde Rijk te ontdekken en te executeren. Wanneer de vriend van Elsa - lees: haar vroegere beste klant - als tolk op diezelfde trein stapt en verliefd wordt op Liselotte, een spion voor La Résistance, loopt het fout.
 
Een verschrikkelijk zwak verhaal (mijn verwachtingen bleken in het begin pijnlijk hoog te liggen) met een wel heel plots einde. Actrice Malisa Longo (Elsa) was trouwens te zien in zowel Salon Kitty als Ilsa en is zowat de enige, regisseur incluis, die haar best doet. De film telt een paar scènes die wel even blijven hangen waaronder eentje waarin Elsa een 20-jarige jongen ontmaagd om hem daarna te vermoorden.
 
Helga, la louve de Stilberg (aka Helga She Wolf of Stilberg - 1977)
 
Menig hooggeplaatste officieren zijn het beu steeds aan te moeten horen hoe Helga hen waarschuwt voor een steeds populairder wordende rebellenleider, waarna ze haar aan het hoofd zetten van een gevangenis vol vrouwelijke gedetineerden. Daar kan ze haar sadomasochistische trekjes lustig botvieren al wordt haar rijk onder druk gezet wanneer Elizabeth Vogel, dochter van de rebellenleider, in Stilberg wordt ondergebracht.
 
Bleke rip-off van Ilsa met opnieuw Malisa Longo in de hoofdrol, hadden ze haar niet beter op de cover en de DVD's geplaatst? Opvallendste element is het ontbreken van de typische Nazi elementen en uniformen. In plaats daarvan krijgen we onder andere een nogal kinderlijk uitziend embleem, misschien namen de makers aanstoot aan het swastika symbool (wat wel heel hypocriet zou zijn voor dergelijke film)?

Train Spécial Pour Hitler (aka Special Train For Hitler aka Hitler's Last Train - 1977)
 
Nachtclub zangeres Ingrid Schüler krijgt de belangrijke taak om aan het hoofd te staan van een trein vol prostituees in dienst van het Derde Rijk. Op weg naar het Oostfront, waar ongetwijfeld Love Fest SS geprogrammeerd staat voor alle soldaten daar gestationeerd, raakt de trein betrokken bij allerlei gevechten. Wat volgt is genoeg billenkletserij om de meest doorwinterde S&M fanaticus te doen walgen tot de trein aangevallen en belegerd wordt door de vijand. En die weten natuurlijk hoe ze een oorlog moeten winnen: met nog meer billenkoek!
 
Hilarisch slechte film, kracht bijgezet door de afschuwelijke dubbing met als hoogtepunt een scène waarin spanking en een kinderlijk rijmpje blijkbaar hand in hand gaan: "One and two, why don't you? Three and four, you want some more?" Toegegeven, er zitten een paar mooie shots in het geheel verwerkt al is het soms moeilijk niet te denken dat die puur toevallig gefilmd werden.
 
Les Gardiennes du Pénitencier (aka Jailhouse Wardress - 1979)
 
Een ex-Nazi besluit zijn swastika aan de haak te hangen en vlucht naar Zuid-Amerika wanneer hij voelt dat de grond wat te heet wordt onder zijn leren bottekes. Wat later vinden we hem terug aan het hoofd van een vrouwelijk gevangenis op een tropisch eiland. Als vanzelfsprekend zijn alle vrouwen lesbiennes die er niets op tegen hebben om hun kleren uit te trekken en hebben alle bewakers het volledige levensverhaal van Markies de Sade uit het hoofd geleerd.
 
Het interessant proberen maken van dergelijke Nazisploitation wordt warm aanbeloven maar dan moet je er wel iets mee doen. Regisseur Alain Deruelle komt op de proppen met onder andere een blonde 'stoot' die uit is op wraak en een plan om een Nazi om het leven te brengen, maar vergeet wel beiden dan ook uit te voeren. Oh, en een monocle maakt daarom niet vanzelfsprekend een geloofwaardige villain!

Convoi de Filles (aka Convoy of Girls aka East of Berlin - 1978)
 
Erich Von Strässer heeft het geluk even van de liefde te mogen proeven wanneer hij Renate leert kennen, jammer genoeg worden beiden van elkaar gescheiden door de oorlog. Jaren later stapt Erich een bordeel binnen en merkt Renate op die verplicht wordt er als prostituee te werken nadat ze samen met haar vader betrapt werd op het schuilhouden van een Joods meisje. Erich gebruikt zijn macht om zijn ex-geliefde uit haar benarde situatie te redden, maar komt later te weten dat ze op een trein naar het Oostfront werd gezet.
 
Eindelijk een noemenswaardig plot zou je dan denken, maar niets is minder waar. Convoi de Filles is immers zo slecht gemonteerd dat het verhaal gewoonweg verwarrend wordt. Het gebruik van footage dat duidelijk uit andere films komt helpt deze East of Berlin trouwens ook niet echt vooruit. Verbazend voor een film uit dit sub-genre is het bijna ontbreken van naakt-scènes, zeker als je weet dat zowel Jesus Franco als Pierre Chevalier (pioniers in het sleazy gebruik van gewillige vrouwen) vermeld worden als regisseur!
 
 
Nathalie Rescapée De l'Enfer (aka Nathalie: Escape From Hell - 1978)
 
Arts Nathalie Baksova werkt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rusland als geheim agente. Wanneer een konvooi wordt overvallen door partizanen, redt Nathalie het leven van een SS-officier maar wordt kort daarna gevangen genomen. Ze wordt overgebracht naar een Duits kasteel en krijgt daar van haar Russische baas de opdracht om er te infiltreren en de geallieerde geheim agente Ingrid te vinden en te bevrijden of, indien dat niet zou lukken, haar te vermoorden.
 
Na verloop van tijd wordt het moeilijk om niet gewoon 'meer van hetzelfde' te typen, gelukkig hoort deze laatste thuis in het rijtje der hilarische miskleunen. Zo is er een hoofdwonde die wat bloed met zich mee brengt, maar wanneer de torso van diezelfde persoon later doorzeefd wordt met kogels zien we nergens het rode goedje verschijnen. Dat kan natuurlijk wel kloppen want volgens mij hebben er maar twee lichaamsdelen van de acteurs, wederom in de breedste zin van het woord, bloed nodig en het ene duidelijk meer dan het andere.

Kortom, de Nazi Cult Collection is een samengeklutste ramp van films die op hun beurt zelf samengeklutst werden. Zo zijn er stukken uit Nathalie: Escape From Hell terug te vinden in Convoy of Girls, footage uit Elsa Fräulein SS komt aan bod in Jailhouse Wardress en zo kan ik nog even verder gaan. Frappant in de Eurociné producties is tevens het gebruik van stock-footage uit WOII, maar op zo'n hallucinant slechte manier dat je zou denken Ed Wood's naam plots op de credits te zien verschijnen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat er maar twee films zijn die de moeite waard zijn om eens te bekijken indien je je geroepen voelt je heel even onder te dompelen in dit sub-genre van de exploitation films. Jammer genoeg staan ze beiden niet op deze Nazi Cult Collection!

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...