The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. Door E. Frog
09/05/2012

New Kids Nitro (2011)

New Kids Nitro (2011)

Steffen Haars, Flip Van der Kuil
Huub Smit, Tim Haars, Wesley van Gaalen, Steffen Haars, Flip Van der Kuil, Peter Aerts, Lars Boekhorst, Filip Bolluyt, Jasper de Groot, Bart de Rijk, Maureen Eerdmans, Paul...
Zie meer details
New Kids Nitro: nog asocialer, nog gefrituurder, met extra stukjes zombie! 
 
Voor wie de New Kids nog niet kent, het zijn de nieuwe generatie Flodders, maar dan zonder bloedband en nog net dat tikkeltje minder politiek correct als Nederlands bekendste familie. Het zijn 5 hangjongeren uit Maaskantje, een gehucht in Brabant, waar als we de New Kids mogen geloven de tijd zo'n 20 jaar is blijven stilstaan. Muziek van DJ Paul Elstak is hun anthem des levens, broodje bakpao en Schultenbräu hun eten en dagelijks brood en het vertonen van asociaal gedrag hun reden van bestaan.
 
In de eerste film waren ze het beu om aan de staart van de maatschappij te bungelen en gingen iets te recht voor de raap vragen voor maandelijks wat extra financiële bijstand. Gevolg: het volledig schrappen van hun uitkering. Het gevolg daarop: de New Kids zwoeren dat ze nooit voor niks meer zouden betalen. Het uiteindelijke gevolg: explosies, knokken, veel Happy Hardcore en massa's boertige, maar oh zo geestige kolder. 
In deel 2 gaat het gewoonlijke leven terug vrolijk zijn gangetje. De Kids werken terug voor de plantsoendienst van de gemeente en hebben nog altijd schijt aan alles en iedereen. Maar de rust wordt brutaal verstoord als Den Dave uit het naburige Schijndel amok komt maken in hun dorp. Een ware oorlog tussen zootje ongeregeld en marginaal dreigt uit te breken, maar persoonlijke vendetta's worden al snel opzij gezet wanneer er in Friesland een zombieplaag uitbreekt. 

 
Waarom je een onbeschofte komedie als deze moet zien terwijl er nog zo veel andere subtielere voorbeelden liggen te wachten om bekeken te worden? Wel, afgaand op de korte sketches waarmee het allemaal begon, kan ik er best inkomen waarom een mens zich dat afvraagt. De films  daarentegen zijn van een iets ander kaliber dan het vroegere werk. Niet dat we hier plots te maken krijgen met het toppunt van humor of dat de kids fijnbesnaard gaan doen, maar de 2 langspeelfilms zijn erg aanstekelijk(je moet ze natuurlijk de kans geven) en kunnen bovendien heilzaam werken. Allereerst is het een geweldige uitlaatklep, niet alleen voor de makers, maar ook voor de kijker omdat alles en iedereen te kakken wordt gezet(ook de Kids zelf deze keer) en dat kan eerlijk gezegd al eens deugd doen. Bovendien weten de New Kids best wel wat een goeie grap is en hoe ze die moeten afleveren, zo zitten er aantal absurde jokes in die echt niet zouden misstaan in een degelijke Monty Python. Al het grof geweld en schuttingtaal zal niet iedereen weten te appreciëren, maar het gaat zo over de grens van de goeie smaak dat ik dat zelf al snel wist te relativeren. 
Deel 2 bevat vooral variaties van oude grappen en er wordt op veel situaties uit deel 1 verder gewerkt. Misschien niet bijster origineel, maar de fans zullen er van smullen. Nieuw zijn dan weer de zombies. We hadden allemaal raar opgekeken als er bij Flodder plots wandelende lijken waren opgedoken, maar de Kids leven al in zo'n bizarre microkosmos dat ondode Friesen alleen maar als leuke wending kan worden gezien. Jammer genoeg worden de zombies veel te laat en te weinig geconfronteerd met het zootje ongeregeld, waardoor er te veel grappen onaangeroerd op het schap blijven liggen. Een gemiste kans jonguhs! 
 
Uiteraard bespreken we Nitro omdat hij in aanmerking komt voor onze zombiebattle. Maar is het ook echt een goeie genrefilm, als het al een genrefilm is. Je hebt veel comedys die het zombie Mark of Approval krijgen, maar NKN is niet 1 van die films. De zombie make-up ziet er ok uit en er zijn een aantal smakelijke bijtwondjes, maar daar houd het op. Regisseurs en bedenkers Flip Van Der Kuil en Steffen Haars schenken zo weinig aandacht aan dat aspect dat je het nog erg moeilijk als een zombiefilm kan bestempelen. De focus ligt voor 99% op de Maaskantje/Schijndel oorlog en de Kids eisen nog steeds zo de camera op -“the fourth wall” is ook nog steeds niet veilig-  dat deze wellicht nooit ergens in een lijstje van zombiefilms zal verschijnen. Wat niet wil zeggen dat NKN geen leuke film is, alleen niet de Nederlandse Shaun of the Dead.

Deze review maakt deel uit van onze Zombiebattle 2012.  

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...