Pin (1988)
De jeugd van Leon wordt gekenmerkt door jaren van kilte. 
Frankenstein (1931)
Op een kerkhof wordt een begrafenisceremonie gehouden terwijl twee mysterieuze individuen het gebeuren nauwlettend bekijken.
Dracula (1931)
Na een lange reis bereikt makelaar Renfield eindelijk Transsylvanië, maar het laatste stukje richting het kasteel van Graaf Dracula verloopt uiterst...
Carnival of Souls (1962)
Organiste Mary Henry zit met twee vriendinnen in de wagen van haar trip te genieten tot het gezelschap uitgedaagd wordt aan een dragrace deel te nemen. 
Salon Kitty (1976)
In opdracht van de SS moet hoerenmadam Kitty haar befaamde bordeel Salon Kitty elders gaan uitbaten.Door E. Frog
18/08/2011

Q: The Winged Serpent (1982)

Q: The Winged Serpent (1982)

Larry Cohen
Michael Moriarty, Candy Clark, David Carradine, Richard Roundtree, James Dixon, Malachy McCourt, Fred J. Scollay, Peter Hock, Ron Cey, Mary Louise Weller, Bruce Carradine,...
Zie meer details
Op een zonnige woensdag in 1981, krijgen duizenden New Yorkers de schrik van hun leven wanneer er van boven uit het Chrysler Building plots geweerschoten weerklinken. Als de menigte dan ook nog eens een helikopter rond de naald ziet cirkelen, gelooft iedereen dat er een sluipschutter aan het werk is, met als gevolg dat de mensen in paniek uiteen stuiven en toevlucht zoeken achter auto’s, in winkels en de metro.
Theorieën volgden bij de vleet en nog meer sterke verhalen, maar in feite was het Larry Cohen met zijn crew die op de hoogste verdieping een belangrijke scène aan het inblikken was voor zijn nieuwe film. De autoriteiten waren verwittigd, alle papierwerk was in orde, maar hij had niet verwacht dat de geweerschoten hoorbaar zouden zijn op de begane grond. Wel dus! 
 
Beter reclame kon Cohen zich niet wensen voor Q, een monsterfilm over een reusachtig vliegend serpent dat eens werd verafgood door de Azteken en nu onbelemmerd door NY rondfladdert, af en toe een sappige zonnebader oppeuzelend. Terwijl Q(Quetzalcoatl) New York in zijn greep heeft, volgen we de nerveuze ex-junkie Quin(Moriarty), die toevallig op het spoor van het monster komt en rechercheur Shepard (Carradine), belast met het onderzoek naar rituele moorden. Ze hebben ogenschijnlijk niks met elkaar te maken maar de vliegende god zal er voor zorgen dat deze 2 tegenpolen elkaars pad kruisen. 
 
Larry Cohen begon zijn carrière als screenwriter en maakte later naam als regisseur met de blaxploitation films Black Ceasar en zijn sequel. Befaamd werd hij echter met zijn goedkope, en zeer eigenzinnige horrorfilms, o.a. It’s Alive en The Stuff. En op een dergelijke manier brengt hij met Q een eerbetoon aan de monsterfilm uit de fifties. De film bevat alle essentiële elementen, eigen aan het genre: een wenkbrauwfronsend plot dat wordt gebracht in volle ernst, typische overhead shots van mensen die in paniek uiteenstuiven(zelfs richting monster) en uiteraard een verdomd groot gedrocht, hier tot leven gebracht door stop-motion. Kortom, buiten een paar moderne cameratechnieken, kleurenprint en een situering begin jaren tachtig, is Q net een creature feature uit het McCarthy tijdperk.
Al moet er bij vermeld worden dat Cohen zich meer aan de silly monsterfilm spiegelt. Q is niet zozeer verwant aan klassiekers als Them en Tarantula, maar eerder aan de wat wankele producties uit de Corman stal. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Attack of the giant Leeches en Creature from the Haunted Sea. Zo oogt de productie heel goedkoop(de stop-motion is vrij marginaal vergeleken met vintage Harryhausen en er wordt weinig gebruik gemaakt van sets), heeft de film een karrenvracht aan plotgaten mee te sleuren en zijn de rollen en de daarbij horende performances slappe kost. Met uitzondering van Moriarty, die niet alleen een veel betere rol heeft dan de rest van de cast, maar ook nog eens de pannen van het dak staat te acteren. Hij is zodanig goed als slijmerige crimineel dat zijn performance helemaal niet past in deze no-brainer en thuishoort in een veel ernstigere en betere film.  
 

 
Cohen laat een belangrijke kans liggen door zijn monster reeds te tonen in de eerste 2 minuten van de film. In plaats van te gaan voor een meer onzichtbare dreiging of slechts een glimp of schaduw te tonen tot de onvermijdelijke reveal op het einde, verschiet hij zijn kruid prematuur. De film kan zeker nog rekenen op een aantal spannende momenten, maar op mysterie of suspense moet je alvast niet meer rekenen. Anderzijds wordt er ook veel tijd verspeeld met het politieonderzoek naar de rituele moorden. Heel dat subplot hangt met haken en ogen aan elkaar en voegt buiten een aantal smakelijke gore-shots niets toe aan de film. De chaotische manier waarop deze scènes in de film zijn geplaatst, zonder establishing shots en steeds met een vrij brute overgang, doen me vermoeden dat het subplot slechts op het laatst is toegevoegd. Al kan dit ook aan een slechte montage te wijten zijn, wie zal het zeggen?
 
Net zoals bij Cohen’s andere films kan je niet spreken van een meesterwerk, maar Q is op zijn eigen manier toch weer onmisbaar voor fans van ongewone B-films. Er zijn geen dooie momenten om van te spreken, Moriarty en Carradine zijn altijd leuk om naar te kijken en ten slotte zijn er de vermakelijke monsterscènes voorzien van een lekkere portie 80’s gore. De film kreeg gemengde kritieken en werd geen geweldig groot succes, al was dat laatste te wijten aan de ongelukkige periode waarin hij uitkwam, het was nu eenmaal het tijdperk waarin de gemaskerde killer de plak zwaaide. De jaren nadien kreeg Q wel een heuse cultfollowing en is nu nog steeds een veelgeziene gast op obscure filmlijstjes.

 
 
Toen in 1982 filmcriticus Rex Reed, de film zag op het filmfestival van Cannes en hij de producer van de film, de beruchte Samuel Z. Arkoff, tegen het lijf liep zei hij: "Sam, I just saw The Winged Serpent! What a Surprise! All that dreck, and right in the middle of it, a great method performance by Michael Moriarty."
 
Arkoff repliceerde: "The dreck was my idea…"
 
Tja, Arkoff leefde nu eenmaal voor dit soort leuke “drek”.
Plaats uw reactie

Budd op 07/10/2011
Very true! Makes a change to see smooene spell it out like that. :)
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...