The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. Door E. Frog
15/04/2012

Sennentuntschi: Curse of the Alps (2010)

Sennentuntschi: Curse of the Alps (2010)

Michael Steiner
Roxane Mesquida, Nicholas Ofczarek, Andrea Zogg, Carlos Leal, Joel Basman, Hanspeter Müller, Rebecca Indermaur, Ueli Jäggi, Peter Jecklin, Daniel Rohr, Paula Marija,...
Zie meer details
Het ziet er uit als een dertig jaar oude Duitse reclame voor Kinder Surprise en is soms ongewild grappig, maar deze Frog Brother was niettemin in de ban van dit ongewoon, Zwitsers griezelsprookje.
De Zwitserse Alpen 1975. Op een ongure avond ergens in de bergen hebben twee boeren het lumineuze idee om een Tsennentuntschi op te wekken. Gedreven door in Absint gedrenkte geilheid voeren ze een duivels ritueel uit dat volgens de mythe een pop van stro transformeert in een mooie vrouw met een onverzadigbare honger naar seks. Een beetje verderop pleegt in het nabijgelegen dorp een priester zelfmoord en duikt er plots een verwilderde jonge vrouw op. Niemand weet wie ze is of waar ze vandaan komt, maar het meisje wordt al snel in verband gebracht met de mysterieuze dood van de priester. De plaatselijke politieman ontfermt zich over haar, maar daarmee lijkt hij wel de doos van Pandora open te trekken... 
De succubus is een wezen dat in veel culturen met een oud en rijk verleden voorkomt. Het is een vrouwelijke demon die mannen verleid en seks met ze heeft om zich te voeden met hun energie, meestal met de dood tot gevolg. Er zijn over de jaren al een hele resem films verschenen met deze vrouwelijke geile duivel als drijvende kracht(onlangs nog met gemengd resultaat in Jennifer's Body), maar Sennentuntschi pakt het origineel aan en heeft een appeal als geen ander. 
 
Regisseur Michael Steiner bewijst dat de Alpen niet alleen geschikt zijn om Julie Andrews al zingend door te laten huppelen, maar dat het ook de perfecte locatie kan zijn voor een gitzwart verhaal vol heidense rituelen, duistere dorpsgeheimen en zich achter gesloten deuren afspelende verkrachting, mishandeling en pedofilie. Tja, Curse of the Alps plaatst deze pittoreske Zwitserse bergdorpjes allesbehalve in een mooi daglicht.
Het verhaal vormt een sterk contrast met de mooie pure vergezichten en van maagdelijke wit voorziene bergtoppen en maakt voor een bedorven, duivels sfeertje. Dat op zich maakt het al het aanraden waard, maar er wordt bovendien op een intelligente manier met de perceptie van de kijker gespeeld, zodat je tot op het einde zal twijfelen of ja nu naar feit of fictie aan het kijken bent. Het is dan ook onweerstaanbaar voor liefhebbers van de betere genrefilm waarin folklore sterk vertegenwoordigd is. Voor fans van de originele Wicker Man, Company of Wolves en dergelijke, een must see. 


 
Ik was bang dat met een succubus, bovendien geportretteerd door Roxane Mesquida, die zowat een carrière heeft opgebouwd door zwijgzaam en naakt over het scherm te paraderen(zie oa Rubber, Sheitan) ik iets als Ferozz ging te zien krijgen, totale en smakeloze prut dat vorig jaar op het programma stond. Maar mijn vrees bleek totaal ongegrond omdat het naakt hier uitsluitend functioneel is en allesbehalve prikkelend door de themakeuze. Daarbij heeft Steiner wel degelijk een verhaal te vertellen.
 
De film heeft sfeer in overvloed, heeft zelfs een geslaagd whodunit aspect en zal je gemakkelijk in zijn labyrint van intriges meesleuren, maar af en toe wordt de betovering gebroken omdat het plots ongewild geestig wordt. Personages durven nogal eens hilarisch naïef uit de hoek komen en bepaalde acteurs had men beter een zwijgende rol opgelegd. Gelukkig is de film zo fascinerend dat je al snel terug in het verhaal gezogen wordt.
En zoals in het begin vermeld ziet Curse of the Alps er werkelijk oeroud uit. Prima in beeld gebracht, maar  vol grain, verschoten kleuren en zo onderhevig aan slijtage dat het leek of de film 15 ronden had gebokst met een op zijn hoogtepunt zijnde Ali. Geen idee of dit de bedoeling was, het kan gewoon aan een beschadigde print liggen, maar het gaf alvast wat extra doorleefdheid aan het geheel.
 
Sennentuntschi was na de openingsavond de echte aftrap van het BIFFF en ik denk dat men zich geen veel betere kon wensen. Michael Steiner maakte een sterke en verfrissende titel die trouwens Zwitserland voor de eerste keer als speler op de map van de genrefilms plaatst.  

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...