The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 11/11/2011

Shadow (2009)

Shadow (2009)

aka L'Ombra

aka L'Ombra
Federico Zampaglione
Jake Muxworthy, Karina Testa, Nuot Arquint, Chris Coppola, Ottaviano Blitch, Matt Patresi, Emilio De Marchi, Gianpiero Cognoli
Zie meer details
Sinds zijn release wordt de film Shadow bestempeld als de wedergeboorte van de eens zo grote Italiaanse horror cinema. Of dit echt het geval is?
David,  die er zojuist een tour of duty in Irak heeft opzitten, reist naar Europa om er te gaan mountainbiken in de bergen. Tijdens zijn trip stopt hij bij een plaatselijke herberg om iets te gaan drinken en krijgt het daar aan de stok met twee onwelriekende jagers die een meisje lastig vallen. David kan samen met de waard de twee bullies net zolang afhouden tot het meisje het hazenpad kiest. De nacht die daarop volgt, probeert onze veteraan zijn tent op te zetten, maar door een hevige windstoot ziet hij zijn tent in het donker meegesleurd worden. Na wat gezoek komt hij Angeline tegen, het mysterieuze meisje uit de herberg die haar tent zonder al teveel fuzz deelt. Blijkbaar klikt het tussen hen en besluiten om hun vakantie samen verder te zetten. Maar op een gegeven moment komen ze de twee deer hunters terug tegen en beletten hun bij het afschieten van een trofee. De twee zijn pissed-off en openen het vuur. David en Angeline vluchten en proberen hun achtervolgers ergens in de bossen aan de voet van de berg "Shadow" af te schudden.
 
Federico Zampaglione die met zijn Italiaanse popband Tiromancino in zijn thuisland heel wat succes oogst, is hier niet aan zijn proefstuk toe. Eerder maakte hij in 2007 al de zwarte comedy Nero bifamiliare. Nu doet Zampaglione met Shadow het horror genre aan, een film die hij samen met zijn vader heeft geschreven. Van zichzelf vindend dat hij nog steeds een leek in het vak is, ging hij zelfs advies vragen bij Argento, Lamberto Bava en Xavier Gens. Dario Argento was zo onder de indruk, dat hij zelfs interesse had om het ding te producen. Maar misschien gelukkig voor Zampaglione dat dit niet het geval was, want onder Argento’s vleugels vandaan kruipen kan best moeilijk zijn. Zijn volgende film Tulpa, is een bloedige bovennatuurlijk terror thriller, geschreven door niemand anders dan Dardano Sacchetti. Deze schreef voor Fulci The Beyond, Zombi 2 en City of the Living Dead, maar nog veel andere Italiaanse grootheden zoals vader en zoon Bava, Umberto Lenzi, Ruggerio Deodato, Sergio Martino, … deden beroep op zijn talenten. 
 
Met ingrediënten uit Deliverance, Creep en Jacob's Ladder, probeert men terug iets lekker uit de Italiaanse horrorkeuken te toveren. Deels slaagt men er ook in, want het is toch wel een klein beetje genieten van deze eigenzinnige mix van torture porn en survival horror. Vooral de sfeer en soundtrack springen eruit. De sound doet je vaag denken aan de Italiaanse melodieën uit de jaren zeventig en tachtig. De invloeden van Goblin en Claudio Simonetti's werk zijn hier nooit ver te zoeken. Het laatste kwartier van de film komt misschien geforceerd en ongeloofwaardig over en zal voor velen de doorslag geven in de eindafrekening. Maar buiten dat en nog enkele haperingen is dit Italiaans gerecht molto buono.
 

 
Jake Muxworthy, die in Borderlands nog op de hielen werd gezeten door satanistische drugscartels en naast Sarah Roemer (Disturbia, The Grudge 2) te zien was in David R. Ellis's (Final Destination 2, Snakes on a Plane) Asylum, speelt hier de rol van David. Voor de vrouwelijke hoofdrol had Zampaglione al een tijdje zijn oog op de française Karina Testa laten vallen. Hij was zo gecharmeerd door haar prestatie in Frontiers, dat hij haar opbelde en de rol gewoon aanbood. Ze is ook nog te bewonderen als bruid in de plezante short Paris by Night of the Living Dead, die een paar jaar geleden nog op het BIFFF's Fantastic Night te zien was. De Zwitser Nuot Arquint geeft hallucinant gestalte aan de pad likkende Mortis, net een magere hein van vlees en bloed. Waarschijnlijk heeft hij enkele tips van Christian Bale kunnen afsnoepen om er zo skinny uit zien. Zijn personage kwam zo goed uit de verf, dat zelfs de hele filmcrew door zijn aanwezigheid de shivers kreeg.
 
Er is nog hoop voor de Italiaanse horrorprent. Want door het kleine succes van Shadow op diverse festivals, komen de producers in Italië misschien eindelijk tot het besef, dat er nog degelijk interesse is in dit soort genrefilms. 

Plaats uw reactie

Darko op 04/09/2011
"David kan samen met de waard de twee bullies net zolang afhouden tot het meisje het hazenpad kiest." Waard, altijd al een leuk en gezellig woordje gevonden. Leuke review, weer een film voor op de "to see-list".
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...