The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 14/12/2012

Sinister (2012)

Sinister (2012)

Scott Derrickson
Ethan Hawke, Juliet Rylance, Fred Dalton Thompson, James Ransone, Michael Hall D'Addario, Clare Foley, Rob Riley, Tavis Smiley, Janet Zappala, Victoria Leigh, Cameron Ocasio,...
Zie meer details
De familie Oswalt is druk bezig hun verhuis in goeie banen te leiden.  
Helaas is niet iedereen even opgetogen met de nieuwe woonst want beide kinderen hebben hun oude habitat met tegenzin verlaten. Vader Ellison (Ethan Hawke) probeert de geruststellende woorden van zijn vrouw in zich op te nemen, maar beseft dat de verhuis voor geen van zijn gezinsleden makkelijk is. Jammer genoeg was er geen andere keuze.

Ellison is schrijver van beroep en zijn misdaadverhalen waren zo’n tien jaar geleden stuk voor stuk hoogvliegers, maar dat kan helaas niet gezegd worden van zijn laatste twee boeken. Zeker van zijn stuk wil hij met zijn nieuwe roman opnieuw het tij doen keren al blijft hij bij zijn gebruikelijke aanpak: het analyseren van een onopgeloste moord en er zijn plot volledig rond baseren. Dat de nieuwe woonst van het gezin het middelpunt is van dit nieuwe project, dat weet alleen hijzelf. Op deze precieze locatie vond namelijk een gruwelijke misdaad plaats! Vier mensen werden er opgeknoopt aan een boom in de achtertuin terwijl de jongste dochter van de familie spoorloos verdween. Een afgesloten en geklasseerde zaak voor de politie, maar voor Ellison moet dit zijn nieuwe start worden.

De verhuiswerkzaamheden zijn in volle gang, met name uitpakken en de overtollige spullen op zolder plaatsen die op het eerste zicht leeg lijkt te zijn, maar toch niet helemaal. Ellison stoot er op een mysterieuze koffer die gevuld blijkt te zijn met diverse oude super 8 filmpjes. Hij neemt de doos mee naar zijn werkkamer en is razend nieuwsgierig naar de beelden die hij te zien zal krijgen. Wat in eerste instantie een leuk feestje van de vorige familie is, eindigt met bijzonder gruwelijke beelden van de hierboven aangehaalde ophanging. Dit laat Ellison niet los en de drang om meer te weten komen over de rare gebeurtenissen is groot. Maar hoe dieper hij zich weet te verdiepen in de geheimen van hun nieuwe woonst, hoe donkerder en extra luguber de zaak wordt. De whiskyfles is dan ook nooit veraf.

Het komt bijna niet meer voor, maar Sinister slaagde er als één van de weinige nieuwe horrorfilms nog in om een cinemarelease te krijgen in de lage landen. Alleen al hierdoor werden de verwachtingen wat geprikkeld. De regisseur van dienst was Scott Derrickson die me in het verleden bovendien al kon bekoren met zijn vorige film The Exorcism of Emily Rose, eveneens bekroond met vertoningen in de bioscoop! En het moet gezegd zijn: de film neemt een goeie start! Geen onnodige, en uitgemolken, introductie. Men toont ons wat nodig is om mee te zijn in het verhaal, maar ook niet meer. De vaart zit er dan ook meteen in. De donkere sfeer die doorheen Sinister verweven zit is meteen merkbaar en ook de muziek speelt hier handig op in. Het is praktisch onmogelijk om bij het horen en zien van deze eerste minuten geen kippenvel te krijgen.

De hoofdpersonages zijn realistisch neergezet waardoor je als kijker ook geloof hecht aan wat er zich aan het afspelen is. Je voelt de drang van Ellison om de waarheid te ontdekken en je gaat als het ware zelf gaan wroeten in de zaak om de auteur mee naar de oplossing te helpen zoeken. Dat het script ook gevet werd met enige huwelijks- en gezondheidsproblemen, dat nemen we er graag bij want hier lukt de combinatie wonderwel. Vooral acteur Ethan Hawke was goed op dreef en trok me volledig mee in het verhaal. Beschouw dat vooral niet als ‘normaal’ want het is niet iedereen gegeven om dit teweeg te brengen. Denken we maar aan Paranormal Activity waar de prestaties van een heel wat lagere kwaliteit waren en vooral ongeloof en veelvuldig gefrons van de wenkbrauwen met zich mee brachten.

Maar terug naar de film zelf waarin verschillende malen beelden van de super 8 films in getoond worden die bij uitstek voor de donkere toets in het geheel zorgen. Telkenmale je een dergelijk fragment ziet stokt je adem door de authenticiteit die ze bezitten. Bedoeling hiervan is de gebeurtenissen mee te geven, maar niet onmiddellijk om expliciet geweld op ons netvlies vast te pinnen. Ze zijn gewoonweg nodig om ons inzicht te verschaffen in de gruwelijkheid van de zaak. De manier waarop de beelden getoond worden doet me dan weer denken aan het bekijken van een echte snuff-movie. Een gedurfde keuze om dit in je verhaallijn op te nemen, maar wel eentje die me echt wist te plezieren! Hoewel ik al een paar keer het woord ‘donker’ neertypte mag ik absoluut niet vergeten te melden dat werkelijk alles in Sinister haarscherp is. Wees dus gerust, je hoeft nooit je ogen half dicht te knijpen met hoofdpijn als gevolg. Dit, en de hierboven vernoemde zaken, dragen allen bij tot een goed geheel van de film, voor het eerste uur dan toch.

Want hoe jammer het ook is, hierna begint men te vervallen in een herhaling van reeds eerder getoonde gruwelbeelden. De momenten die je wisten op te schrikken in het eerste gedeelte van de film worden gewoonweg gerecycleerd. Uiteraard zal je deze maal niet meer uit je stoel springen! De creepy sfeer die tot dan goed werd opgebouwd, wordt in het tweede gedeelte gewoonweg volledg afgebroken en de ontknoping was voor mij bovendien een echte anticlimax. Die kon en had gewoon beter uitgewerkt moeten worden! Helaas is de kwaliteit van dit tweede gedeelte dan ook bepalend voor de uiteindelijke score die ik aan Sinister toeken.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...