The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. Door E. Frog
12/07/2011

Sky Captain and the World of Tomorrow (2004)

Sky Captain and the World of Tomorrow (2004)

Kerry Conran
 • Gwyneth Paltrow
 • Jude Law
 • Angelina Jolie
 • Giovanni Ribisi

 • Zie meer details
  NY wordt aangevallen door een leger van gigantische robots, alles in hun pad vernietigend. Reportster Polly Perkins komt er op uit dat ze bestuurd worden door een sinister figuur genaamd “Totenkopf”, wiens uiteindelijke doel het vernietigen van de aarde blijkt. Ze neemt contact op met de enige man die zo’n bedreiging het hoofd kan bieden: The Sky Captain en zijn squadron van vliegende waaghalzen!
  Wat krijg je als je een stevige dosis “Castle in the Sky” neemt van Ghibli, krachtig marineert met Anime “Blue Submarine nr6”, afwerkt met een vleugje Star Wars en uiteindelijk royaal overgiet met een fifties B-film saus? Een zootje, hoor ik u zeggen? En gelijk heb je, Sky Captain is zo’n mengelmoesje dat het van begin tot finish een rommeltje is. Gelukkig is het een mooi uitziend rommeltje, want de fantastische look is zowat het enige dat de film nog een beetje overeind houd.

  De visuele stijl is allesbehalve een miskleun en heeft je meteen in zijn greep. Door gans de film te schieten voor greenscreen en weinig echte props en decor te gebruiken, krijgt de film een onwerkelijke, maar visueel niet onaantrekkelijke look. Door de film in een retro-futuristische wereld te situeren en een afgewassen kleurenpalet aan te meten lijkt Sky Captain dan ook op een tot leven gekomen voorhistorisch comicbook of Amerikaans propagandafilmpje uit een alternatief 1944. Ondertussen struikel je over films die op deze manier zijn gemaakt, maar SC scoort nog altijd als één van de meest visueel geslaagde.

  Niet alleen de sets zijn leeg, ook de personages zijn dat. 2-dimensionaal en stereotiep zijn hier de sleutelwoorden. El Capitan(Law) is de onverschrokken, goed uitziende held die geen enkele uitdaging te veel is en Polly Perkins(Paltrow) is dan weer de typische reportster wiens neus veel te lang is en bijgevolg steeds gered moet worden. De beste rol, wat in dit geval weinig zegt, is weggelegd voor Angelina Jolie als Franky Cook, het vrouwelijk equivalent van de captain, maar dan met meer pit en bakken meer charisma. Spijtig genoeg is haar rol weinig meer dan een cameo. Het is de intentie om het allemaal heel vlak te houden om zo de illusie van een oud stripverhaal te creëren, maar uiteraard gaat dat dan ook ten koste van emotionele investering in de personages.
  Het verhaal daarentegen is bijzonder goed gevuld, zelfs zo goed dat er geen touw meer aan vast te knopen valt, al kan dat ook door het hoge gehalte sci-fi nonsens zijn. Doomsday wapens, vikingrelikwieën,  Shangri-La en mutante dinosauriërs, probeer daar maar eens iets coherent van te maken….

  Gelukkig hebben we hier te maken met zulke eyecandy en zit de film zo boordevol actie dat je weinig kans krijgt om bij de fouten stil te staan. Daarbij is een film met amfibievliegtuigen, metershoge robots, dino’s en een gigantisch zwevend hoofd dat de gelijkenis heeft van Sir Laurence Olivier(completely bonkers!) moeilijk om te haten. En ten slotte is er nog altijd Angelina met haar verdomd sexy ooglapje om je aan te vergapen.

  Objectief bekeken vind ik heel het gedoe een verkwisting van talent en geld en ik twijfel zelfs of de meeste dit nog een tweede kijkbeurt gaan geven, maar voor één keer, met het brein op 0 en de receiver op 11, why not!

   
  Naam:
  E-mail:

  Uw e-mailadres wordt niet getoond.


  Wie wint er?

  Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
  een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...