The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 06/08/2013

Society (1989)

Society (1989)

Brian Yuzna
Billy Warlock, Devin DeVasquez, Evan Richards, Ben Meyerson, Charles Lucia, Connie Danese, Patrice Jennings, Heidi Kozak, Ben Slack, David Wiley, Tim Bartell, Brian Bremer,...
Zie meer details
Billy lijkt met zijn gat in de boter gevallen: samen met zijn ouders en zus woont hij in een riante villa in een al even chique buurt. 
Toch zit het hem niet mee, want hij is bang van iedereen die hij kent. Vooral de leden van de zogenaamde Society zinnen hem niet. Zelfs zijn eigen gezin vertrouwt hij niet meer! Bovendien versterken zijn almaar terugkerende nachtmerries enkel het wantrouwen. Alleen beste vriend Milo kan Bill er nog van weerhouden helemaal door te draaien. Maar wanneer David Blanchard op de proppen komt met verontrustend nieuws omtrent Bill’s familie gaat het van kwaad naar erger. David beweert bewijzen te hebben dat zijn familie meedoet aan decadente orgieën waar mensen vermoord worden. Aanvankelijk gelooft Bill niks van Davids’ verhaal, aangezien hij het ex-lief is van zijn zus, maar wanneer David sterft in een auto-ongeluk en zijn familie daar luchtig op reageert, flakkert Bills’ paranoia opnieuw in alle hevigheid op. Hij raakt er sterk van overtuigd dat zijn gezin en de befaamde Society een wel heel duister geheim verbergen. Met de hulp van Milo en de mysterieuze Clarissa zet Billy alles op alles om de waarheid aan het licht te brengen. Ook met gevaar voor zijn eigen leven.

Voor Brian Yuzna effectief als regisseur aan de slag ging, produceerde hij verschillende films van Stuart Gordon waaronder Re-Animator, Dolls, From Beyond,… Je zal het nooit geloven, maar in een vorig leven was hij zelfs producer van een film uit de Disney-stal: Honey, I Shrunk the Kids! Van een career-change gesproken! In 1989 nam Yuzna echter voor de eerste keer zelf plaats in de regisseurstoel en Society, zijn debuutfilm, blijft voor mij tot op de dag van het beste werk uit zijn oeuvre.

Allereerst kan ik niet veel zeggen over de acteurs en hun prestaties. Uitgenomen deze film hebben ze niet echt veel potten gebroken, wat dan waarschijnlijk deels te danken is aan hun kwaliteiten. Voor diegenen die opgegroeid zijn in de wonderlijke nineties, is hoofdrolspeler Billy Warlock de bekendste acteur op de affiche. Hij was namelijk één van de afgetrainde lifeguards in de succesreeks Baywatch. Nadien speelde hij mee in enkele andere TV-reeksen zoals Days of Our Lives en wat televisiefilms. Vergeef me dus dat ik zeg, toch voor die fans van Days of Our Lives: niet bepaald een CV om over naar huis te schrijven. Ook Evan Richards, hoewel geen slechte acteur, zal je niet bekend in de oren klinken. Enkel Mute Witness (1994) zal bij de genrekenners een belletje doen rinkelen. Die twee buiten beschouwing gelaten, vinden we de rest van de acteurs enkel terug in latere, onbenullige, actievehikels waarin ze de rol van bijvoorbeeld ‘Cop Nr.1’ mochten vertolken. Toch doen ze allemaal heel erg hun best om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Qua verhaal mag Society er trouwens ook best wezen. Vooral dan omdat regisseur Yuzna een onderwerp hanteert dat vandaag voor velen nog steeds erg relevant is: de rijken die van de armen leven. En in deze film neemt hij dit gegeven dan ook heel erg letterlijk, een duidelijke inside joke mag zelfs niet ontbreken: Milo die op een gegeven moment een T-shirt draagt met daarop de woorden Eat the Rich. Verder vallen ook de gebruikelijke continuïteitsfouten en revealing mistakes op te merken, wat niet echt een heikel punt is tenzij je iemand bent die zich meer bezighoudt met het zoeken van dergelijke fouten in plaats van te genieten van de film. Er is wat mij betreft één storend element in Society en dat zijn de pogingen tot humor, vooral te merken aan het personage van Clarissa’s moeder. Die wordt overduidelijk vertolkt door een corpulente man met een pruik die blijkbaar geen stembanden heeft en een blik die je terug kan vinden in de grootste dorpsidioot ooit.

Maar Society moet het vooral hebben van de compleet bizarre en wansmakelijke gore-effecten! Screaming Mad George was weliswaar niet aan zijn proefstuk toe, maar stelt in deze film zijn talenten echt wel tentoon. Een film smerig en goor maken zonder enig bloedvergieten is volgens mij helemaal geen gemakkelijke opdracht, maar hij slaagt hier met de grootste onderscheiding. Het duurt wel even vooraleer de ware horror op het scherm komt, maar geloof me vrij: het is absoluut het wachten waard! Je wordt als kijker getrakteerd op de meest vieze en slijmerige toestanden die je heus niet vaak te zien krijgt. Verwacht echter geen emmers bloed die van het scherm stromen, want dan zal je heel erg teleurgesteld worden, maar de liefhebbers van smerige toestanden komen absoluut aan hun trekken. Een dikke tien op tien dus voor deze SFX-artiest die nadien nog meerdere malen samenwerkte met Brian Yuzna.

Wat mij betreft is deze Society een echte aanrader voor elke horror fan. Als je hem nog op DVD weet te bemachtigen, moet je dat zeker en vast doen en het doosje sieren met een mooi plaatsje in je collectie. Hij zal er zeker en vast niet in misstaan!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...