The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 24/01/2014

The Last Days aka Los ultimos dias (2013)

The Last Days aka Los ultimos dias (2013)

David Pastor, └lex Pastor
Quim Gutiérrez, José Coronado, Marta Etura,… 
Zie meer details
2013. Een geheimzinnig virus verspreidt zich over de hele wereld en houdt alle mensen gegijzeld.
Heel letterlijk zelfs, want wie niet binnenshuis blijft sterft aan een dodelijke versie van agorafobie. Wanneer iemand zich wil verplaatsen naar een ander gebouw moeten er tunnels gegraven worden om van de ene naar de andere kant te gaan. Dat is ook het geval voor Marc, een computerprogrammeur die opgesloten zit op zijn werk en kost wat kost met zijn vriendin Julia herenigd wil worden. Dat zij bovendien in verwachting is van zijn kind geeft hem extra moed en motivatie om te slagen in zijn opzet. Het enige struikelpunt is dat hij een samenwerking aan moet gaan met Enrique, want die is immers in het bezit van een gps. Enrique op zijn beurt heeft Marc dan weer nodig omwille van diens bevoorrading. De twee mannen zijn zo genoodzaakt samen op pad te gaan en worden ondergedompeld in een wereld waarin zowel wetten als medeleven vaak ver te zoeken zijn.

The Last Days is de tweede film van de gebroeders Pastor. Voor hun debuut Carriers (2009) konden ze rekenen op rijzende Hollywoodster Chris Pine, maar hier kozen ze voor een volledige Spaanse productie. Verwacht je daarom niet aan bepaald grote namen, enkel Marta Etura (Julia) zal je misschien nog kennen van Mientras Duermes en het fenomenale Celda 211. Maar voor de rest geen paniek, want het ontbreekt vooral de twee hoofdpersonages helemaal niet aan talent. Op dat vlak is de film dus al geslaagd. De cinematografie oogt bovendien bijzonder mooi en de visuele effecten zijn tevens absoluut geslaagd. Toch wordt hier niet mee overdreven. Altijd leuk om eens naar science fiction te kijken waarin de speciale effecten je niet zodanig om de oren vliegen dat je er barstende koppijn van krijgt.

The Last Days valt meer te vergelijken met films als Blindness en The Road, maar omtrent dit gegeven hebben de Pastors het zichzelf een beetje te gemakkelijk gemaakt. Als kijker krijg je vrijwel nooit een benauwd gevoel, hetgeen het verhaal net echt realistisch zou doen overkomen. De broers vonden het blijkbaar interessanter om zich meer te focussen op het feit dat er in de wereld sprake is van overconsumptie en een gebrek aan respect voor de groene planeet. Op zich is daar helemaal niks mis mee, want menig filmmaker heeft zich hier al aan gewaagd, maar voor deze prent zou het beter geweest zijn moesten ze de focus nog meer op het virus gelegd hebben.

Door de kundige regie kan je desondanks wel meeleven met de queeste van de twee hoofdpersonages. De een wil bij zijn stervende vader geraken en de ander bij zijn zwangere vriendin. Hoewel beide mannen in het begin van de film elkaars bloed kunnen drinken, groeit er langzaamaan een hechte vriendschap, wat een mooi onderdeel is van de film. ‘Mooi’ is trouwens een terugkerend gegeven in de film. Dat kan ook aanzien worden als een waarschuwing voor de kijkers, want het kan er bij momenten bijzonder klef aan toegaan. In principe hoeft dat geen storend element te zijn, tenzij dit echt jouw ding niet is natuurlijk.

De opeenstapeling van clichés daarentegen durven wel op de zenuwen te werken. Als je al enkele post-apocalyptische films gezien hebt, kunnen die clichés je zelfs heel erg enerveren. Bijna verwilderde mensen die voor een beetje voedsel te verkrijgen andere mensen van het leven willen beroven, om er maar eentje te noemen. Dit hebben we ondertussen al in ontelbare andere films gezien en voelt daardoor spijtig genoeg een beetje té onorigineel aan. Ook het einde is ietwat te voorspelbaar en dan vooral te stroperig. Toch is de film op zich absoluut genietbaar en zal die je geen seconde vervelen! Wil je het echter niet al te zeemzoeterig, prop dan The Road nog eens in uw DVD-speler.

(Distributeur: FilmFreak)
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...