The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 10/04/2013

The Liability (2012)

The Liability (2012)

Craig Viveiros
Hoewel regisseur Craig Viveiros ons met The Liability een middelmatige film presenteert, is die toch in staat ons anderhalf uur aan entertainment te bezorgen.
Adam is een 19-jarige volop rebellerende jongeman. Wanneer hij de geleende auto van moederlief total loss rijdt voelt hij zich helemaal niet schuldig. Sterker nog, hij heeft er bovendien plezier in wanneer hij een foto van het wrak online gooit. Peter, zijn stiefvader, heeft er echter meer dan genoeg van! Hij maakt Adam duidelijk dat de grens werd bereikt en dat hij zelf het geld van de wagen terug moet betalen via allerhande klusjes. Hun gesprek wordt verstoord door een telefoontje voor Peter die hij in alle privacy wil beantwoorden. Adam blijft alleen achter in zijn bureau en laat de net verkregen preek even bezinken, waarna zijn nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Peter zijn computer staat immers nog uitnodigend aan, recht voor zijn neus. Even rondneuzen denkt hij!

Wat hij echter op de pc te zien krijgt, bezorgt hem de daver op het lijf. Het beeldmateriaal maakt duidelijk dat zijn stiefvader een duidelijke rol heeft in de onmenselijke zaken die erop staan. Adam schrikt op wanneer hij Peter met stevige tred terug hoort komen. Hij probeert snel zijn schrik en verbazing te verbergen, maar dat lukt hem maar gedeeltelijk. De volgende dag moet Adam een eerste klusje uitvoeren als privé-chauffeur voor één van Peter’s vrienden. De schrik zit er bij Adam nog goed in en hij durft dan ook de taak niet te weigeren. Het zal geen gewone rit worden, dat is zeker. Dat vermoeden wordt versterkt wanneer de zogeheten vriend van zijn vader, Roy, een huurmoordenaar blijkt te zijn.

Laten we maar beginnen met het positieve van deze film. Niemand minder dan Tim Roth plaatste zich in de rol van Roy en die wist hij op uitmuntende wijze te vertolken! Een mooi voorbeeld hiervan is de scène waar je je zo in Cuba waant, die is prachtige en ludiek maar werd gepaard met een zekere duistere ondertoon. Het blijft voor mij een raadsel waarom Roth zo weinig te bewonderen is op het witte doek, want hij is wel degelijk een hele goeie acteur. In vergelijking met Roth zijn de andere vertolkingen van mindere kwaliteit. Hoewel Peter Mullan (Session 9), die in de huid kroop van de stiefvader, zijn rol naar behoren speelt, werd zijn personage te weinig uitgewerkt en dat laat zich voelen doorheen de hele speelduur. Jack O’Connel, die we nog kennen van sublieme Eden Lake, vertolkt de verwaande en naïeve Adam. Zijn prestaties zijn ok, maar te weinig overtuigend om echt indruk te maken.

Director Craig Viveiros richt zich vooral op de relatie en de gebeurtenissen die zich afspelen tussen Adam en Roy. Het jammere aan de zaak is dat het script van The Liability niet sterk genoeg gestoffeerd is om die focus voldoende te dragen. Niet alleen passeren enkele banale dialogen de revue, er zitten ook enkele onverklaarbare en tevens onrealistische gebeurtenissen in verwerkt. Het realisme wordt hierdoor verzwakt en je krijgt een mindere binding met het verhaal.

The Liability is een ideale opwarmer voor bijvoorbeeld een blockbuster op zaterdagavond. Op mij maakte de film jammer genoeg niet voldoende indruk om een blijvende herinnering achter te laten. We zijn dan ook meer gewend en verwend door de filmtitels van Britse bodem. Bekijk deze dus gerust als eerste film in een rijtje van meerdere, maar koester gewoon geen al te grote verwachtingen!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...