The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 27/11/2013

The Purge (2013)

The Purge (2013)

James DeMonaco
Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder, Edwin Hodge,...
Zie meer details
Als je één nacht had waarin je kon doden wie je wil, wie zou het dan zijn?
Een nacht waarin alles is toegelaten en waarbij de veiligheidsdiensten twaalf uur lang verlof nemen terwijl iedereen het beest in zich loslaat. Dat is het hallucinante, maar toch zéér interessante concept van de nieuwe horrorthriller The Purge waarin Ethan Hawke zich samen met zijn kroost opsluit in hun homemade bunker, terwijl heel Amerika opgaat in geweld en bloedvergieten om op die manier een jaar lang vrijgesteld te worden van werkloosheid en misdaad.

Tijdens deze jaarlijks gevierde moordrazernij gaat het jammer genoeg mis voor het gezin van James Sandin (Hawke), want zoonlief Charlie is bereidwillig genoeg om een aangevallen dakloze in de beveiligde villa binnen te laten. Dat staat echter haaks op de bloedlust van enkele wilde studenten die James daarom een ultimatum bezorgen: geef ons het zwijn (zoals ze dat zelf zeggen) of we slaan je voordeur in, die opeens dan toch niet meer zo bepantserd als voordien blijkt te zijn. Wat volgt is een onnodig kat- en muisspel, om de een of andere reden is de villa in kwestie een doolhof voor de eigenaars zelf, tussen Hawke, Lena Heady (echtgenote Mary), de dakloze en zelfs hun eigen dochter.

Helaas is de uitwerking van het concept de reden waarom deze film je zal teleurstellen. De prent zit vol met clichés van het slashergenre en de acteurs doen weinig moeite om over te komen als een echt gezin, waardoor het je geen bal kan schelen of ze nu al dan niet slachtoffer zullen worden van de moordlustige brave burgers. De makers probeerden daarenboven een claustrofobische sfeer op te wekken door de focus van het verhaal te beperken tot het huis zelf, maar hiermee snijden ze in hun eigen vel aangezien er soms voor een té lange tijd personages wegvallen om plots weer miraculeus te verschijnen. Trouwens, doorheen de film kreeg ik volgende gedachte niet uit mijn hoofd: met dit jaarlijks ‘festijn’ in gedachten, zou je dan niet verwachten dat in dergelijke residentie een panic room moet zitten?

Vreemd genoeg duurt The Purge slechts een anderhalf uur, hoewel het er zeker twee lijken. Grootste boosdoener hiervan zijn de vele subplots in het begin die alleen maar vervelen en dienen om je bezig te houden tot wanneer het grote spektakel begint. Jammer genoeg komt dat spektakel er nooit en word je zelfs geïrriteerd door een onnodige twist op het einde. Zet je verstand op nul, verwacht niet te veel en, ondanks het concept, niets origineels van deze film. We kunnen alleen maar hopen dat de sequel een ietwat meer gedurfde aanpak hanteert.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...