Top 5 E. Frog
 
Top 5 Azuul
Zoals je kan zien had nostalgie weeral de bovenhand. Want buiten eentje van het jaar 2001, zijn de overige films van rijpere leeftijd. In mijn ogen, een...
Top 5 Draven
 01/05/2012

Top 5 Mad Eye

Top 5 Mad Eye

“Vroeger was het allemaal veel beter”. Met dat gezegde in gedachten heb ik me voor mijn persoonlijke top geconcentreerd op films vanaf het jaar 2000. Niet dat ik de kriebels krijg van het oudere werk, maar eerder om aan te tonen hoe men geëvolueerd is, en dat hedendaagse horror niet moet onderdoen voor de geweldige jaren ‘70 en ‘80…5 The Others (2001)
 
The Others mag dan niet de film zijn die je hier verwacht, hij is hier zeker op zijn plaats. Alejandro Amenábar bewijst met deze film dat je ook zonder enig bloedvergieten een voortreffelijke horror/thriller kan maken. Ingrediënten van dienst zijn een groot donker herenhuis, een eenzame vrouw met 2 kinderen die aan een zeldzame ziekte lijden, en een paar griezelige bedienden. ‘The Others’ heeft zijn sfeer vooral te danken aan de bijna voortdurend donkere setting, en de sound design die nagenoeg perfect is. Het stuk met de voetstappen is fenomenaal en komt compleet tot zijn recht wanneer je de film in een 5.1, of zelfs nog beter in een 7.1, opstelling kan bekijken. Het is zo overtuigend dat ik bij iedere sessie controleer of er zich niets achter mijn zetel heeft verdoken. Nicole Kidman draagt uiteraard haar steentje bij als de ietwat norse en overbezorgde moeder. Een goed verhaal, goeie vertolkingen, en geweldige, maar nooit goedkope, jumpscares. 
 
Frog Trivia:

Voor deze film werden wel 5000 kinderen gescreend. Alakina Mann en James Bentley waren de gelukkige “zielen”.

Wanneer “The Others” gereleasd werd, tekenden Kidman en Cruise de scheidingspapieren.
 


4 Orphan (2009)

Duivelse kinderen kunnen mij altijd ambetant krijgen. Ik weet echt niet waarom, maar ze kruipen onder mijn huid en laten me niet meer los. Esther, het hoofdpersonage, is zo iemand. Ze palmt je in met haar charme, maar je ziet aan haar ogen dat er enkel maar vodden van kunnen komen. Wanneer we het over probleemkinderen hebben, dan schieten er toch wel enkele filmtitels door mijn hoofd. In de eerste plaats denk ik dan aan de avonturen van Damien in ‘The Omen’. Door Damien kijk ik nog altijd iedere avond voor het slapen gaan in de kruin van mijn kinderen of daar geen nummertjes getatoeëerd staat. ‘Orphan’ heeft hier duidelijk ook inspiratie in gevonden, maar richt zich niet zozeer op het godsdienstige. De film haalde mijn lijstje door de strakke lijn die hij aanhoudt, en de constante spanning die daaruit voortvloeit.
 
Frog Trivia:

Esther was in het script een platinum blonde en had een bleek huidtype. Echter, Isabelle Fuhrman deed het zo indrukwekkend op de auditie dat men deze uiterlijke kenmerken heeft laten varen.
 
Esther haar geboortedag, 20 april, verwijst naar de verjaardag van ene A. Hitler.
 
De film kent verschillende producers. Eentje daarvan is Leonardo DiCaprio. Hij verschijnt dan wel niet in de film, toch zit er naar het einde van de film een belangrijke verwijzing naar één van zijn bekendste daden in acteerland.

 

3 Session 9 (2001)

Wat me nu keer op keer een naar gevoel geeft tijdens Session 9, ik kan er niet echt mijn vinger op leggen. Maar het heeft vast iets te maken met de locatie waar het zich afspeelt -een verlaten zottekot- of de gevonden, buitengewoon griezelige sessietapes van de schizofrene patiënte Mary Hobbes. Buiten creepy is het ook meer dan geheimzinnig met 3 door elkaar verweven verhalen met als focus de bijzondere relatie tussen Phil en zijn baas Gordon. Het zijn deze mannen die asbest moeten verwijderen uit de instelling, voordat het gebouw terug in gebruik kan genomen worden. Al die bizarre voorvalletjes, is het een gevolg van stress door de krappe tijdsperiode waarin ze de klus moeten klaren, of zit er meer achter? Kortom, regisseur Brad Anderson weet bij mij wel een gevoel teweeg te brengen dat maar weinigen is gelukt. Ondanks dat het een low budget movie is, bevat het toch een cast om u tegen te zeggen. David Caruso, Peter Mullan, Josh Lucas, en ook een gastrolletje van Larry Fesseden. En wanneer je Larry ziet opduiken, dan is het allicht iets speciaals.
 
Frog Trivia:

Anderson had eigenlijk een compleet ander einde in gedachten. Er was in de film nog een vierde verhaal verweven rond een dakloze vrouw die in het instituut ging ronddwalen. Zij ging op het einde van de film een belangrijke rol spelen. Het testpubliek was na het zien zodanig in de war dat Anderson besloot het personage uit de film te knippen.

Het zottenkot is echt en noemde Danvers Mental Hospital. Anderson passeerde er iedere dag en zo ontstond het idee voor de film.

 

2 Haute Tension (2003)
 
Als kind heb je uiteraard moeilijk te overwinnen angsten, en laat bij mij een reisje naar Frankrijk daar ééntje van zijn geweest. Alleen al het gedacht aan een Frans toilet gaf me koude rillingen. Bij deze film is de diep begraven vrees weer boven komen drijven, en werd zelfs nog versterkt. HT is een slasher francofone die je naar het puntje van je stoel doet schuiven. Regisseur Alexandre Aja toont hier zijn talent ten volle met verbluffend camerawerk en geweldig atmosferische settings. Neem nu het maïsveld. Iedereen die als kind ‘Children of the Corn’ heeft ondergaan zal bij het zien hiervan met een ei in zijn broek zitten, maar ook onze huidige jeugd zal een keer nadenken voor men het veld in duikt. De full-screen gore en de off-screen gruwel is een wonderbaarlijke mix die iedere filmmaker wel zoekt, maar zelden vindt. Door de realistische toon die de film met zich mee draagt, wordt het helemaal indrukwekkend en meelevend. Vroeger hadden we de gemaskerde bad guys die ons uit onze slaap hielden (dank u Jason, Freddy, …), hier neemt een donkere opa deze rol voor zijn rekening. Na het zien van deze film zal je ’s avonds dubbel controleren of alles goed gesloten is.
 
Frog Trivia:

Aja en schrijver Grégory Levasseur zijn jeugdvrienden en wilden met deze prent een hommage brengen aan de jaren ‘70 en ‘80 horrorscene. Ze deden dit onder andere met bepaalde scènes die geïnspireerd waren op ‘Maniac’ en ‘The Shining’.
 


[Rec] (2007)

Spaanse films hebben altijd wel een bepaalde charme en een wolkje mysterie over zich hangen. Zo ook de Spaanse zombiefilm .Rec van het duo Plaza en Balagueró. Deze pseudo-documentaire die je samen met de verdoemde zielen in het gebouw mee naar de onderwereld sleurt, bezorgde me een avond vol sidderingen en achterdocht. Dit is deels te danken aan de fantastische surround effecten, maar vooral aan het realisme van gans het project. Belangrijke bijdrage hieraan is het feit dat er geen sets werden gebouwd, alles is dus echt! Uitschieter bij uitstek is ongetwijfeld de misselijkmakend claustrofobische zolderscène.
 
Tip: bekijk deze film laat op de avond in een donkere kamer, bij voorkeur alleen, en kruip daarna maar lekker onder de wol…veel geluk! 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...